Skip to content

Basic 30+ Chemistry General Knowledge Questions and Answers

Here I provide the basic 30+  Chemistry General Knowledge questions and answers which will help you in your exams…

Chemistry General Knowledge Questions and Answers

Chemistry MCQ Questions and Answers

Chemistry General Knowledge Questions and Answers

1. Movement of a gas through a small opening to a region of low pressure is known as?

a) Diffusion

b) Effusion

c) Sublimation

Ans: b) Effusion

2. Diamond and graphite are:

a) Are isotopes

b) Are allotropes

c) Are equal hard

Ans: b) Are allotropes

3. How many types of crystal systems are there?

a) 4

b) 5

c) 7

Ans: c) 7

4. Existence of an element in more than one crystalline form is known as?

a) Allotropy

b) Symmetry

c) Polymorphism

Ans: a) Allotropy

5. Which solid is generally the hardest one?

a) Covalent solids

b) Molecular solids

c) Metallic solids

Ans: a) Covalent solids

6. Macroscopically plasma is?

a) Positive

b) Negative

c) Neutral

Ans: c) Neutral

7. In the oxidation process the oxidation number of the element:

a) Increases

b) Decreases

c) Does not change

Ans: a) Increases

8. The metallic conductors in contact with the solution are called:

a) Insulator

b) Electrodes

c) Electrolyte

Ans: b) Electrodes

9. Fuel cells are the means by which chemical energy may be converted info:

a) Electrical energy

b) Magnetic energy

c) Sound energy

Ans: a) Electrical energy

10. An electrochemical cell is based upon:

a) Acid-base reaction

b) Redox reaction

c) Nuclear reaction

Ans: b) Redox reaction

Chemistry General Knowledge Questions and Answers on Solid, Liquid, and Gases

1. Which of the following intermolecular forces are present in the water molecules?

a) Dipole-dipole forces

b) Dipole induced dipole forces

c) Ion dipole forces

d) London dispersion

Ans: a) Dipole-dipole forces 

2. Movement of a gas through a small opening to a region of low pressure is known as?

a) Diffusion

b) Effusion

c) Sublimation

d) Condensation

Ans: b) Effusion 

3. Diamonds and graphite are:

a) Are isotopes

b) Are allotropes

c) Have the same structure

d) Are equally hard

Ans: b) Are allotropes

4. How many types of crystal systems are there?

a) 4

b) 5

c) 7

d) 9

Ans: c) 7

5. Isomorphism and polymorphism are associated with what kind of crystalline solids?

a) Ionic

b) Covalent

c) Molecular

d) Metallic

Ans: a) Ionic

6. Liquid crystal state exists between which of the following temperatures?

a) melting temperature and clearing temperature.

b) melting temperature and solidifying temperature

c) Melting temperature and boiling temperature

d) Melting temperature and liquid crystal temperature.

Ans: a) Melting temperature and clearing temperature

7. Cleavage planes are the property of which of the following?

a) Amorphous solids

b) Crystalline solids

c) Plasma

d) Organic compounds

Ans: b) Crystalline solids 

8. Hydrobons do not dissolve in water because?

a) They have hydrogen in them.

b) They are polar compounds.

c) They are non-polar compounds

d) Four electrons in the outer shell of carbon reduces its solubility.

Ans: c) Four electrons in the outer shell of carbon reduces its solubility

9. Existence of an element in more than one crystalline form is known as?

a) Polymorphism

b) Isomorphism

c) Symmetry

d) Allotropy

Ans: d) Allotropy 

10. Which solid is generally the hardest one?

a) Ionic solid

b) Metallic solid

c) Molecular solids

d) Covalent solids

Ans: d) Covalent solids

Chemistry General Knowledge Questions and Answers on Atomic Structure

1. When the pressure in a discharge tube is reduced, which of the following phenomenon becomes very prominent.

a) Ionization

b0 C) Conduction

c) A discharge is produced

d) Glow is decreased

Ans: c) A discharge is produced

2. Number of protons 33 Number of neutrons 42 number of electrons 33 the element containing these is?

a) Gs

b) As

c) Ca

d) Cu

Ans: b) As 

3. The dispersion of the components of white light when it is passed through a prism is called:

a) Rainbow

b) Refraction

c) Spectrum

d) Light Emission

Ans: c) Spectrum

4. Splitting of spectral lines when atoms are subjected to the strong magnetic field is called?

a) Photoelectric effect

b) Compton effect

c) Stark effect

d) Zeeman effect

Ans: d) Zeeman effect

5. With increases in the value of principal quantum number ‘n’, the shape of ‘s’ orbital remains the same although their sizes:

a) Increases

b) Decreases

c) Remain Same

d) May or may not remain the same.

Ans: a) Increases

6. Who discovered neutrons?

a) Rutherford

b) J.J.Thomson

c) Chadwick

d) E. Goldstein

Ans: c) Chadwick

7. Alpha particles are identical to?

a) Hydrogen atoms

b) Helium atoms

c) Fast-moving electrons

d) Fast-moving neutrons

Ans: b) Helium atoms 

8. The proton is heavier than an electron by how many times?

a) 1820

b) 1800

c) 1840

d) 1900

Ans: c) 1840

9. An atom has a mass number of 23 and an atomic number of 11. The number of protons is?

a) 11

b) 12

c) 23

d) 32

Ans: a) 11 

10. Maximum number of electrons in 4f orbitals is?

a) 6

b) 8

c) 10

d) 14

Ans: d) 14

Chemistry General Knowledge Questions and Answers on Macro Molecules

1. The molecular weight of glyceroltripalmitate is?

a) 208

b) 168

c) 1200

d) 807

Ans: d) 807

2. Which of the following polymer is used in the manufacture of food containers, cosmetic bottles, toys, and packing materials?

a) Polyvinyl chloride

b) Polystyrene

c) PVA

d) Polyester resins

Ans: b) Polystyrene

3. Polymers are divided into how many types based on their thermal properties?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: b) 2

4. Which of the following polymer cannot be remolded again and again by heating?

a) Thermoplastic polymer

b) Thermosetting polymer

c) Both of these

d) None of these

Ans: b) Thermosetting polymer

5. Lactose is also called?

a) Cane sugar

b) Dextrose

c) Milk Sugar

d) Grape Sugar

Ans: c) Milk Sugar

6. Which of these polymers is a synthetic polymer?

a) Animal fat

b) Starch

c) Cellulose

d) PVC’s

Ans: d) PVC’s

7. Which one of the following is not a monosaccharide?

a) Sucrose

b) Mannose

c) Fructose

d) Glucose

Ans: a) Sucrose 

8. A polymeric substance that is formed in the liquid state and then hardened to a rigid solid is called a ____?

a) Fiber

b) Plastic

c) Varnish

d) Polyamide resin

Ans: d) Polyamide resin

9. Which of the following are the most abundant biomolecules on earth?

a) Protein

b) Carbohydrates

c) Lipids

d) Fats

Ans: b) Carbohydrates

10. Among the most common disaccharide, which one of the following is present in milk?

a) Sucrose

b) Maltose

c) Fructose

d) Lactose

Ans: d) Lactose

Chemistry General Knowledge Questions and Answers on Carboxylic & Amino Acids

1. The dilute solution of Acetic acid is called ________?

a) Rectified

b) Methylated spirit

c) Vinegar

d) Alcohol

Ans: c) Vinegar

2. Butyric acid was named after butyram which means ________?

a) Cheese

b) Butter

c) Vinegar

d) Ant

Ans: b) butter

3. Acetamide is formed by dehydration of?

a) Oxalic acid

b) Ethanoic acid

c) Butanoic acid

d) Propanoic acid

Ans: b) Ethanoic acid

4. Which of the functional groups is present in Carboxylic acids?

a) -OH group

b) -CHO group

c) C-O-C

d) -COOH group

Ans: d) -COOH group

5. At what temperature pure acetic acid freezes to an ice-like solid and is called Glacial acetic acid?

a) 15 c

b) 16 c

c) 17 c

d) 18 c

Ans: c) 17 c

6. A nano peptide contains how many peptide linkages?

a) 8

b) 9

c) 10

d) 11

Ans: a) 8

7. Which of the following methods is not used for the general preparation of Carboxylic acids?

a) By the oxidation of primary alcohols

b) From Grignard reagent

c) By the distillation of calcium acetate

d) By the hydrolysis of esters

Ans: c) By the distillation of calcium acetate

8. Which of the following process is used for the preparation of amino acids?

a) Wurtz fitting reaction

b) Grignard reaction

c) Cannizzaro’s reaction

d) Strecker synthesis

Ans: d) Strecker synthesis

9. The common name of propane 1 3-dioic is:

a) Oxalic acid

b) Aromatic acid

c) Malonic acid

d) Fumaric acid

Ans: c) Malonic acid

10. Which of the following two functional groups combine to form a carboxylic group?

a) Hydroxyl and Alcoholic group

b) Carbonyl and phenolic

c) Carbonyl and Hydroxyl

d) Aldehydic and Carbonyl

Ans: c) Carbonyl and Hydroxyl

Chemistry General Knowledge Questions and Answers on Hydrocarbons

1. The possibility of different pairing schemes of valence electrons of atoms are called?

a) Pauli’s exclusion principle

b) Auf bau principle

c) Resonance

d) Hund’s rule

Ans: c) Resonance

2. Acylation of benzene to produce aliphatic-aromatic ketones is known as?

a) Clemmensen reduction

b) Hydroformylation

c) Benzoin condensation

d) Friedel-Craft’s reaction.

Ans: d) Friedel-Craft’s reaction

3. The shape of benzene molecules is?

a) Planar trigonal

b) Linear

c) Plane hexagonal

d) Pyramidal

Ans: c) Plane hexagonal

4. Formation of ethylene bromide is an example of?

a) Spontaneous reaction

b) Elimination reaction

c) Substitution reaction

d) Addition reaction

Ans: b) Elimination reaction

5. Which of the following species has carbon atom as negatively charged?

a) Carbanion

b) Carbonium ion

c) Carbocation

d) Free radical

Ans: a) Carbonion

6. Which of the following product is product on the dehydration of alcohols?

a) Alkene

b) Alkyne

c) Acids

d) Aldehydes

Ans: a) Alkene

7. Which of the following compound has acidic hydrogen?

a) Benzene

b) Ethyne

c) Ethene

d) Ethane

Ans: b) Ethyne

8.Benzene cannot undergo which of the following reaction?

a) Elimination reaction

b) Addition reaction

c) Oxidation reaction

d) Substitution reaction

Ans: a) Elimination reaction

9. Which of the following compounds is the most reactive?

a) Benzene

b) Ethene

c) Ethane

d) Ethyne

Ans: b) Ethene

10. Ammonical solution of silver nitrate reacts with which of the following to give while precipitates?

a) Ethanol

b) Ethene

c) Ethyne

d) Methane

Ans: c) Ethyne

These are some of our selected chemistry General Knowledge questions and answers. hope you are clear with this!

Also-Read:

Top 100+ Basic General Knowledge Questions and Answers

50+ Basic General Science General Knowledge Questions

Top 40 Physics General Knowledge Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: