Skip to content

Frequently Asked 50+ Cloud Computing Interview Questions

Here we created a list of Cloud Computing Interview Questions that will you crack the interview…

Basic Cloud Computing Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Questions 1) ________ Computing refers to applications and services that run on a distributed network using virtualized resources.

a) Distributed 

b) Cloud

c) Soft

d) Parallel

  Ans: b) Cloud 

 

Questions 2) Point out the wrong statement:

a) The massive scale of cloud computing systems was enabled by the popularization of the Internet.

b) Soft computing represents a real paradigm shift in the way in which systems are deployed.

c) Cloud computing makes the long-held dream of utility computing possible with a pay-as-you-go, infinitely scalable, universally available system.

d) All of the mentioned.

  Ans: b) Soft computing represents a real paradigm shift in the way in which systems are deployed.  

 

Questions 3) Which of the following is an essential concept related to Cloud?

a) Reliability

b) Productivity

c) Abstraction

d) All of the mentioned

Ans c) Abstraction   

 

Questions 4) Which of the following cloud concept is related to pooling and sharing of resources?

a) Polymorphism

b) Abstraction

c) Virtualization

d) None of the mentioned

  Ans c) Virtualization 

 

Questions 5) Cloud computing is an abstraction based on the notion of pooling physical resources and presenting them as a _______ resource.

a) real

b) virtual

c) cloud

d) None of the mentioned

Ans b) Virtual   

 

Questions 6) ______ model consists of the particular types of services that you can access on a cloud computing platform.

a) Service

b) Deployment

c) Application

d) None of the mentioned

Ans a) Service   

 

Questions 7) Which of the following is the deployment model?

a) Public

b) Private

c) Hybrid

d) All of the mentioned

Ans d) All of the mentioned   

 

Questions 8) Which of the following is the best-known service model?

a) SaaS

b) IaaS

c) PaaS

d) All of the mentioned

Ans d) All of the mentioned   

 

Questions 9) The ______ model originally did not require a cloud to use virtualization to pool resources.

a) NEFT

b) NIT

c) NIST

d) All of the mentioned

  Ans c) NIST 

 

Questions 10) _____ model attempts to categorize a cloud network based on four-dimensional factors.

a) Cloud Square

b) Cloud Service 

c) Cloud Cube

d) All of the mentioned

  Ans c) Cloud Cube 

 

AWS Cloud Computing Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Questions 1) Point out the wrong statement

a) Amazon machine instances are sized at various levels and rented on a computing/hour basis.

b) The metrics obtained by CloudWatch may be used to enable a feature called auto scaling

c) A number of tools are used to support EC2 services.

d) None of the mentioned

  Ans d) None of the mentioned 

 

Questions 2) Which of the following is an edge-storage or content-delivery system that caches data in a different physical location?

a) Amazon relationship database service

b) Amazon SimpleDB

c) Amazon Cloudfront

d) Amazon associates web services

  Ans c) Amazon Cloudfront 

 

Questions 3) Which of the following allows you to create instances of the MySQL database to support your websites?

a) Amazon Elastic Compute Cloud

b) Amazon Simple Queue Service

c) Amazon relational database service

d) Amazon simple storage system

  Ans c) Amazon Relational Database Service 

 

Questions 4) Which of the following is a structured data store that supports indexing and data queries to both EC2 and S3?

a) CloudWatch

b) Amazon SimpleDB

c) Amazon Cloudfront

d) All of the mentioned

  Ans b) Amazon SimpleDB 

 

Questions 5) Which of the following is the machinery for interacting with Amazon’s vast product data and eCommerce catalog function?

a) Amazon elastic compute

b) Amazon associates web services

c) Alexa Web Information Service

d) All of the mentioned

  Ans b) Amazon associates web services 

 

Questions 6) Which of the following is a means for accessing human researchers or consultants to help solve problems on a contractual or temporary basis?

a) Amazon Elastic MapReduce

b) Amazon Mechanical Turk

c) Amazon DevPay

d) Multi-Factor Authentication

Ans b) Amazon Mechanical Turk   

 

Questions 7) Which of the following tool is used for measuring the I/O of your systems to estimate these transaction costs?

a) EBS

b) IOSTAT

c) ESW

d) All of the mentioned

  Ans b) IOSTAT 

 

Questions 8) Which of the following is also referred to as edge computing?

a) CloudWave

b) CloudFront

c) CloudSpot

d) All of the mentioned

  Ans b) CloudFront 

 

Questions 9) CloudFront supports _____ data by performing static data transfers and streaming content from one CloudFront location to another.

a) Table Caching

b) GeoCaching

c) Index Caching

d) Windows Media Server

  Ans b) geocaching 

 

Questions 10) Data Stored in ________ domains doesn’t require maintenance of a schema.

a) SimpleDB

b) SQL Server

c) Oracle

d) RDS

  Ans a) SimpleDB 

 

Value Proposition of Cloud Computing Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Questions 1) _____blurs the differences between a small deployment and a large one because scale becomes tied only to demand.

a) Leading

b) Pooling

c) Virtualization

d) All of the mentioned

  Ans: b) Pooling 

 

Questions 2) Point out the correct statement:

a) A branded cloud computing platform cannot extend customer relationships by offering additional service options.

b) A cloud computing platform extends the company’s products and defends their franchise.

c) The economies of scale cannot make a profitable business.

d) All of the mentioned

  Ans b) A cloud computing platform extends the company’s products and defends their franchise.  

 

Questions 3) A ____ is a facility that is a self-contained semiconductor assembly line.

a) Fab

b) Touch

c) Rep

d) All of the mentioned

   Ans a) Fab

 

Questions 4) How many laws exist for cloudonomics by Weinman?

a) 4

b) 5

c) 10

d) 15

  Ans c) 10 

 

Questions 5) Cutting latency in half requires ________ times the number of nodes in a system.

a) Two

b) Three

c) Four

d) All of the mentioned

Ans c) Four   

 

Questions 6) Weinman argues that a large cloud’s size has the ability to repel ______ and DDoS attacks better than smaller system do.

a) Sniffers

b) Botnets

c) Trojan Horse

d) All of the mentioned

  Ans b) Botnets 

 

Questions 7) A ________ site is one that is environmentally friendly: locations that are on a network backbone.

a) Greenfield

b) redfield

c) greenful

d) none of the mentioned

  Ans a) greenfield 

 

Questions 8) The peak of the sum is never ________ than the sum of the peaks.

a) Smaller

b) greater

c) equal to

d) none of the mentioned

  Ans b) greater 

 

Questions 9)  Which of the following subject area deals with pay-as-you-go usage model?

a) Accounting management

b) Compliance

c) Data Privacy

d) All of the mentioned

Ans a) Accounting Management   

 

Questions 10) _______ captive requires that the cloud accommodate multiple compliance regimes.

a) Licensed

b) Policy-based

c) Variable

d) All of the mentioned

  Ans b) Policy-based 

 

Paas Cloud Computing Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Questions 1) Application frameworks provide a means for creating _______ hosted applications using IDE.

a) PaaS

b) SaaS

c) CaaS

d) All of the mentioned

  Ans: b) SaaS 

 

Questions 2) Point out the correct statement

a) Drupal is used in major websites and organizes vast amounts of information

b) Fourspace is often associated with blogging tools

c) FourSquare works with photos, imports information from other social tools, and allows very attractive websites to be created by average users.

d) All of the mentioned

  Ans a) Drupal is used in major websites and organizes vast amounts of information

 

Questions 3) Which of the following is based on the notion of information management and organization?

a) CMS

b) DMS

c) MIS

d) All of the mentioned

  Ans a) CMS   

 

Questions 4) Which of the following environment best describes WorkXpress?

a) 3GL

b) 4GL

c) 5GL

d) None of the mentioned

  Ans c) 5GL 

 

Questions 5) Point out the wrong statement related to common characteristics of SOA:

a) They separate data-handling from presentation (user interface)

b) They support the incorporation of business rules, logic, and actions

c) They support packaging and deployment of applications

d) None of the mentioned

  Ans d) None of the mentioned

 

Questions 6) Which of the following module feature is provided by Drupal CMS?

a) Traffic Management

b) OpenID authentication

c) User interface creation tools

d) All of the mentioned

  Ans d) All of the mentioned  

 

Questions 7) ______ PaaS application delivery platform creates SOA applications that work on several different IaaS vendors.

a) AppOne

b) Eccentex AppBase

c) Ez Publish

d) All of the mentioned

Ans b) Eccentex AppBase  

 

Questions 8) Which of the following AppBase tool allows you to assign access rights to different objects in the system?

a) Security roles management

b) Dashboard Designer

c) Report Builder

d) All of the mentioned

  Ans a) Security roles management  

 

Questions 9) Which of the following can be deployed within an organization to speed up both local (Intranet) and internet searching?

a) Google site search

b) Google commerce search

c) Google search appliance

d) Google mini

Ans c) Google search appliance  

 

Questions 10) Which of the following is the smaller version of the GSA that stores 300,000 indexed documents?

a) Google site search

b) Google big search

c) Google search appliance 

d) Google mini

  Ans d) Google mini  

 

Also-Read:

50+ Most Important Interview Questions on Data Structure

Basic 50+ Interview Questions of C++

30+ Basic Interview Questions on DBMS

Basic 40 Frequently Asked Interview Questions on C

Cloud Computing Management and Security Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Questions 1) Which does C in FCAPS stand for?

a) Consistency

b) Contact

c) Configuration

d) None of the mentioned

  Ans: c) Configuration  

 

Questions 2) Point out the wrong statement:

a) Cloud computing deployments must be monitored and managed in order to be optimized for best performance.

b) To the problems associated with analyzing distributed network applications, the cloud adds the complexity of virtual infrastructure

c) Cloud management software provides capabilities for managing faults

d) None of the mentioned

Ans d) None of the mentioned  

 

Questions 3) Which of the following aims to deploy methods for measuring various aspects of cloud performance in a standard way?

a) RIM

b) SIM

c) SMI

d) All of the mentioned

  Ans c) SMI 

 

Questions 4) Which of the following is not the feature of Network management systems?

a) Accounting

b) Security

c) Performance

d) None of the mentioned

  Ans d) None of the mentioned  

 

Questions 5) _________ is a framework tool for managing cloud infrastructure.

a) IBM tivoli service automation manager

b) Microsoft tivoli service automation manager

c) Google  service automation manager

d) Window love Hotmail

  Ans a) IBM tivoli service automation manager  

 

Questions 6) Which of the following “cloudly” characteristics that cloud management services must have?

a) Billing is on a pay-as-you-go basis

b) The management service is extremely scalable

c) The management service is ubiquitous

d) All of the mentioned

Ans d) All of the mentioned  

 

Questions 7) How many categories need to be monitored for entire cloud computing?

a) 1

b) 2

c) 4

d) None of the mentioned

  Ans d) None of the mentioned  

 

Questions 8) Which of the following is a standard protocol for network monitoring and discovery?

a) SNMP

b) CMDB

c) WMI

d) All of the mentioned

  Ans d) All of the mentioned

 

Questions 9) When you deploy an application on Google’s PaaS App engine cloud service, the administration console provides you with the which of following monitoring capabilities?

a) View data and error logs 

b) Analyze your network traffic

c) View the applications scheduled tasks 

d) All of the mentioned.

Ans d) All of the mentioned.  

 

Questions 10) Which of the following provides tools for managing Windows servers and desktops?

a) Microsoft System Center

b) System Service 

c) System Cloud

d) All of the mentioned

  Ans a) Microsoft System Center 

 

Cloud Computing Interview Questions on Service Oriented Architecture

Cloud Computing Interview Questions

Cloud Computing Interview Questions

Questions 1) Which of the following describes a message-passing taxonomy for component-based architecture that provides services to clients upon demand?

a) SOA

b) EBS

c) GEC

d) All of the mentioned

  Ans: a) SOA  

 

Questions 2) Point out the correct statement:

a) Service-Oriented Architecture (SOA) describes a standard method for requesting service from distributed components and managing the results.

b) SOA provides the translation and management layer in an architecture that removes the barrier for a client obtaining desired services

c) With SOA, clients and components can be written in different languages and can use multiple messaging protocols.

d) All of the mentioned

  Ans d) All of the mentioned  

 

Questions 3) Which of the following is a repeatable task within a business process?

a) Service

b) Bus

c) Methods

d) All of the mentioned

  Ans a) Service  

 

Questions 4) Which of the following is used to define the service components that perform the service?

a) WSDL

b) SCDL

c) XML

d) None of the mentioned

Ans b) SCDL  

 

Questions 5) Which of the following is commonly used to describe the service interface, how to bind information and the nature of the component’s service or endpoint?

a) WSDL

b) SCDL

c) XML

d) None of the mentioned

Ans a) WSDL  

 

Questions 6) Which of the following provides commands for defining logic using conditional statements?

a) XML

b) WS-BPEL

c) JSON

d) None of the mentioned

Ans b) WS-BPEL  

 

Questions 7) Which of the following is a policy-based XML security service by Cisco?

a) Application Oriented Manager

b) Application-Oriented Networking

c) Application process Networking

d) All of the mentioned

  Ans b) Application-Oriented Networking  

 

Questions 8) Which of the following is not an OASIS standard for SOA Security?

a) Security Assertion Markup Language

b) Synchronized Multimedia Integration Language

c) WS-SecureConversion

d) All of the mentioned

Ans b) Synchronized Multimedia Integration Language  

 

Questions 9) Which of the following provides data authentication and authorization between client and service?

a) SAML

b) WS-SecureConversion

c) WS-Security

d) All of the mentioned

  Ans a) SAML  

 

Questions 10) Which of the following is web services protocol for creating and sharing security context?

a) WS-Trust

b) WS-SecureConversion

c) WS-SecurityPolicy

d) All of the mentioned

Ans b) WS-SecureConversion  

 

If you have any questions regarding Cloud Computing Interview Questions ask me in the comment section.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: