Skip to content

50+ Basic General Science General Knowledge  Questions and Answers

Here I am providing the Top 50+ basic general science general knowledge questions and answers on physics, chemistry, and biology for those who are not good or clear with their basic general knowledge of science.

General Basic Science General Knowledge Questions and Answers

Basic Science GK Questions and Answers

Basic General Science General Knowledge Questions and Answers

1.  Which is the largest part of the brain?

a) Cerebrum

b) cerebellum

c) brain stem

Ans: a) cerebrum

2. The study of birds is called ______?

a) Zoology

b) Ornithology

c) Entomology

Ans: b ) Ornithology

3. The study of insects is called ____?

a) Entomology

b) Ornithology

c) Zoology

Ans: a ) Entomology

4. The sound waves produced by the bats are _____?

a) Mechanical waves

b) Longitudinal waves

c) Ultrasonic waves

Ans: c ) Ultrasonic Waves

5.  How much water on earth is suitable for drinking as is.

a) 5.1%

b) 1.1%

c) 99.1 %

Ans: b) 1.1%

6. Who discover the circulatory system?

a) William Harvey

b) franklin bane

c) Rust Lerris

Ans: a) William Harvey

7. Which one of the following has the longest small intestine?

a) Carnivore

b) Omnivore

c) Herbivore

Ans: c) Herbivore

8. The process of obtaining food by Amoeba is known as:

a) dialysis

b) phagocytosis

c) cytokinesis

Ans: b) phagocytosis

9. The organism having parasitic mode of nutrition is:

a) Penicillium

b) Paramecium

c) Plasmodium

Ans: c) Plasmodium

10. The length of the small intestine in a human adult is about

a) 6.5m

b) 4.5m

c) 3.5m

Ans: a) 6.5m

These are some of our selected general science general knowledge questions and answers which are very important for every student.

General Science General Knowledge Questions On Biology

Science GK Questions On Biology

General Science General Knowledge Questions On Biology

1. Which of the following is a large blood vessel that carries blood away from the heart?

a) Vein

b) Artery

c) Capillary

Ans: b) Artery

2. Which blood vessels have the smallest diameter?

a) Capillaries

b) Arterioles

c) Lymphatic

Ans: a) Capillaries

3. Which of the following is Air-borne disease?

a) Measles

b) Typhoid

c) Pink eye

Ans: a) Measles

4. Which organ of the body produces the fluid known as bile?

a) Liver

b) Pancreas

c) Kidney.

Ans: a) Liver

5. Which one of the following hormones is a steroid?

a) Glucagon

b) Estrogen

c) Insulin

Ans: b) Estrogen

6. Which one of the following is not a function of the liver?

a) Regulation of blood sugar

b) Enzyme activation

c) Reproduction

Ans: c) Reproduction

7. Which part of the human body skin has the greatest number of Sweat glands?

a) Palm of the head

b) Forehead

c) Forearm

Ans: c) Palm of the hands

8. Who among the following had started vaccination?

a) Jonas E. Salk

b) Paul Muller

c) Edward Jenner

Ans: c) Edward jenner

9. Proteins are consists of:

a) Sugars

b) Amino acid

c) Fatty acid

Ans: b) Amino acid

10. Liver, milk, egg, yolk, fish liver oil is the source of:

a) Vitamin A

b) Vitamin B2

c) Vitamin D

Ans: c) Vitamin D

11. Heart is made up of

a) Non-Straight muscle

b) Cardiac muscle

c) adipose tissue

Ans: b) Cardiac muscle

12. Hargobind Khorana’s work relates to:

a) Synthesis of simple DNA

b) Reduction of mutation

c) Understanding the genetic code

Ans: c) Understanding the genetic code

13. Digestion of proteins starts in the:

a) Stomach

b) Duodenum

c) Mouth

Ans: a) Stomach

14. Which of the following acid that is secreted in the stomach?

a) HCI

b) HNO3

c) H2CO3

Ans: a) HCI

Here I provide a complete article on General Science Questions and Answers on Biology. Here I covered science questions around the world about many biology topics.

General Science General Knowledge Questions and Answers on Chemistry

Science GK Questions and Answers on Chemistry

General Science General Knowledge Questions and Answers on Chemistry

1.  Which one is not the form of Biocides?

a) Salt

b) Lodine

c) Bleech

Ans: c) Bleech

2. What is Rodenticide

a) A medicine to kill worms

b) A medicine to kill animals

c) A pesticide

Ans: c) A pesticide

3. Which acid is present in lemon?

a) malic acid

b) citric acid

c) lactic acid

Ans: b) citric acid

4. Which of the following is not an element?

a) Gases

b)  Metals

c) Non-Metals

Ans: a) Gases

5.  In which form the natural petroleum is found?

a) Galette

b) Tar

c) Crude Oil

Ans: c) Crude Oil

6. Which of the following is the heaviest metal?

a) Osmium

b) Mercury

c) Iron

Ans: b) Iron

7. Green solvents are derived from ____?

a) Renewable resources

b) Carbon resources

c) Non-renewable resources

Ans: a) Renewable resources

8. Eating tobacco and throwing it on the road can produce ___ pollutant?

a) Air

b) Soil

c) water

Ans: b) Soil

9. Which of the following is not greenhouse gas?

a) CO

b) O3

c) CH4

Ans: a) CO

10. Which of the following indicator is used in the determination of hardness?

a) EBT

b) Thymol blues

c) Methyl orange

Ans: a) EBT

11. Which of the following is negatively charged?

a) Alpha-rays

b) Beta-rays

c) X-ray

Ans: a) Alpha-ray

12. How many charges alpha-rays consist of?

a) Two unit positive charges

b) Unit Negative Charge

c) Unit positive charge

Ans: a) Two unit positive charge

13. Which of the following is not a radioactive element?

a) Astatine

b) Francium

c) Zirconium

Ans: c) Zirconium

14. The number of isotopes in the hydrogen:

a) 2

b) 3

c) 4

Ans: b) 2

Here is the complete article on general science general knowledge questions on chemistry. don’t miss this if you love chemistry.

General Science General Knowledge Questions and Answers on Physics

Science GK Questions and Answers on Physics

General Science General Knowledge Questions and Answers on Physics

1. What is the full form of ASLV?

a) Augmented satellite launch vehicle

b) Automatic satellite launch vehicle

c) Aerospace launch vehicle

Ans: a) Augmented Satellite Launch Vehicle

2.  Which type of fuel is used by GSLV in its operations?

a) Only solid fuel

b) Only liquid fuel

c) Solid in the first stage and liquid in the second stage

Ans: c) Solid in first stage and liquid in second stage

3. When the ISRO was set up?

a) 1962

b) 1969

c) 1972

Ans: b) 1969

4. Druva is a _______?

a) Tank

b) Missile

c) Advanced light helicopter

Ans: c) Advanced light helicopter

5.  Who speculated that our universe is expanding?

a) Newton

b) Edwin Hubble

c) Galilio

Ans: b) Galilio

6. Which one of the following elements occurs most abundantly in our universe?

a) Hydrogen

b) Nitrogen

c) Helium

Ans: a) Hydrogen

7.  Which one of the following planets is also called morning star and evening star?

a) Mercury

b) Venus

c) Mars

Ans: b) Venus

8. The planet which completes one revolution in 88 days around the sun is:

a) Mercury

b) Mars

c) Saturn

Ans: a) Mercury

9. The planet where there exists a situation like a pressure cooker:

a) Jupiter

b) Mars

c) Venus

Ans: x) Venus

10. The earth has the size among all the planets:

a) Fifth

b) Third

c) Fourth

Ans: a) Fifth

11. The largest satellite of the planet Jupiter is:

a) Ganymede

b) Europa

c) Calisto

Ans: a) Ganymede

12. The largest satellite of the planet Saturn is:

a) Atlas

b) Titan

c) This

Ans: b) Titan

13. Which one of the following is the most elevated place on the moon’s surface?

a) Leibnitz Mountain

b) Dream Mountain

c) Black Mountain

Ans: a) Leibnitz Mountain

14. The sky appears black from the moon because of:

a) Lack of atmosphere

b) Lack of cloud

c) Lack of oxygen and co2

Ans: a) Lack of atmosphere

15. Which one of the following planets has the maximum value of escape velocity on its surface?

a) Moon

b) earth

c) mars

Ans: a) Moon

Hope you love these general science questions and answers on physics. If you want to learn some more about physics  general knowledge must read this article.

Test on General Science General Knowledge Questions and Answers

Test your knowledge of these basic general science general knowledge questions and answers. Before you check any of the answers. You can write your answers on paper else remember them. Let’s begin!

Test on General Science GK Questions and Answers

Test on General Science General Knowledge Questions and Answers

1. What is the element which is the highest percentage in the composition of the earth.

a) Iron

b) Magnesium

c) Oxygen

Ans: c) oxygen

2. Formation of the ozone hole is maximum over:

a) Europe

b) Antarctica

c) India

Ans: b) Antarctica

3. The long-range potential of nuclear energy in India depends on its reserves of:

a) Radium

b) Uranium

c) Thorium

Ans: b) uranium

4. Which of the following gases will effuse out of the football bladder most quickly.

a) H2

b) N2

c) O2

Ans: a) H2

5. In which of the following substances all carbon atoms are quaternary in nature.

a) Graphite

b) Teflon

c) Diamond

Ans: c) Diamond

Hope you clear your basics on general science general knowledge questions. If you have any doubt regarding general science gk questions. you can ask me in the comment section.

Also-Read: Top 100+ General Knowledge Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: