Top 30+ GK About India for Students

Top 30+ GK About India for Students

Here I provided some important GK About India which should be every Indian know this…

GK About India Constitution

1. Who was the First Lok Sabha Speaker unanimously elected.

a) B.R. Bhagat

b) Hukam Singh

c) M.A. Ayyangar

Ans: c) M.A Ayyangar

 

2. Up to which year chief election commissioner functioned as a one-man Commission?

a) 1989

b) 1984

c) 1987

Ans: a) 1989

 

3. When did the constituent assembly adopt the national flag?

a) 22nd May 1947

b) 22nd July 1947

c) 22nd June 1946

Ans: b) 22nd July 1947

 

4. In the national flag, what does green represent?

a) Soil

b) Human Nature

c) Animals

Ans: a) Soil

 

5. Name the committee for formulating the framework of restructuring railways?

a) Venkatachelliah

b) Jain Committee

c) Rakesh Mohan Committee

Ans: c) Rakesh Mohan Committe

 

6. How many articles are in the constitution of India now?

a) 420

b) 435

c) 448

Ans: c) 448

 

7. How many members can be nominated to the Rajya Sabha by the President of India?

a) 12

b) 16

c) 20

Ans: a) 12

 

8. Who curbed the judicial review power of the Judiciary through the amendment of the Constitution.

a) Legislative Council

b) Council of State

c) Parliament

Ans: c) Parliament

 

9. Who is the head of the Judiciary in the state?

a) Hight court

b) Governer

c) Supreme court

Ans: a) High Court

 

10. During which five-year plan was the green revolution initiated in India?

a) 6th

b) 8th

c) 7th

Ans: a) 6th

 

Gk About India Geography

1. Who is known as the ‘father of the white revolution in India?

a) V. Kurien

b) B.P. Pal

c) K.N. Bahl

Ans: a) V. Kurien

 

2. Nagda is well known as a center of production of?

a) Steel

b) Viscose staple fiber

c) Automobiles

Ans: b) Viscose staple fiber

 

3. Tyanyang Gyasyso biosphere reserve is located in?

a) Sikkim

b) Mizoram

c) Arunachal Pradesh

Ans: c) Arunachal Pradesh

 

4. The highest waterfall in the world is

a) Ribbon

b) Gavarnie

c) Angel

Ans: c) Angel

 

5. Where is the college of defense management located?

a) Wellington

b) Dehradun

c) Secunderabad

Ans: c) Secunderabad

 

6. Yellow river is

a) Damodar

b) Cauvery

c) Hwang-Ho

Ans: c) Hawang-Ho

 

7. Tea is grown much in

a) Assam

b) Karnataka

c) Kerala

Ans: a) Assam

 

8. Diamond mines in India are found in

a) Maharashtra

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

Ans: b) Madhya Pradesh

 

9. What is the chief mineral of Russia?

a) Copper

b) Coal

c) Tin

Ans: b) Coal

 

10. The biggest meat market in the world is in

a) Winnipeg

b) Chicago

c) London

Ans: b) Chicago

 

GK About India Economy

1. ICF, Chennai has started its production in

a) 1955

b) 1950

c) 1960

d) 1965

Ans: a) 1955

 

2. In India, the foreign exchange reserves are kept in the custody of which among the following?

a) Exim Bank

b) Ministry of Finance

c) Ministry of Foreign Affairs

d) RBI

Ans: d) RBI

 

3. Vishakapatnam is famous for

a) Railway cooh building

b) Beaches

c) Ship Building

d) Pearl production

Ans: c) Ship Building

 

4. Which place is famous for ivory and wood carving works?

a) Jaipur

b) Calcutta

c) Chennai

d) Kozhikode

Ans: a) Jaipur

 

5. Hindustan Aeronautics Limited is situated at

a) Nagpur

b) Hyderabad

c) Bangalore

d) Nasik

Ans: c) Bangalore

 

6. India’s first operational Special economic zone(SEZ) is at ______

a) Surat

b) Jaipur

c) Indore

d) Tirupur

Ans: c) Indore

 

7. Cocoa is grown in

a) Kerala

b) Nilgiris

c) Uttar Pradesh

d) Both A and B

Ans: d) Both A and B

 

8. What are the Crops of Punjab?

a) Paddy

b) Wheat

c) Tobacco

d) Both A and B

Ans: d) Both A and B

 

9. Which of the following is an employment generating program of the Government of India?

a) MGNREGA

b) Bharat Nirman

c) NHRM

d) DWACRA

Ans: a) MGNREGA

 

10. The first attempt to calculate the national income of India was made by

a) C.S.O

b) V.K.R.V. Roo

c) P.C. Mahalanobis

d) Dadabai Naoroji

Ans: d) Dadabai Naoroji

 

Gk About Indua on History

1. Which among the following is India’s oldest dynasty?

a) Maurya

b) Gupta

c) vardhana

d) Kushana

Ans: a) Maurya

The oldest Indian dynasty is Mauryan Dynasty established around 320 BC by Chandragupta Maurya.

 

2. Tenaliram, famous for his wit and wisdom was a companion of which South Indian ruler.

a) Pulikesi II

b) Krishna Devaraya

c) Tirumala Naicker

d) Rajaraja I

Ans: b) Krishna Devaraya

Tenali Rama (also known as pandit Ramakrishna) was a poet, scholar, thinker and a  special advisor in the court of Sri Krishnadevaraya. He was a telugu poet who hailed from what is now the Andhra Pradesh region, generally known for his wit and humour. He was one of the Ashtadiggasjas or the eight poets at the court of Krishnadevaraya, the Vijayanagara emperor. When he was a child his father was led to death.

 

3. The battleof Panipat took place in

a) 1526 A.D

b) 155 A.D

c) 1756 A.D

d) 1768 A.D

Ans: a) 1526 A.D

The first battle of panipat, on 21 April 1526, was fought between the invading forces of Babur and the Lodi Kingdom. It took place in north India and marked the beginning of the Mughal Empire and the end of Delhi Sultanate

 

4. In which ancient language were the Jataka stories written?

a) Pali

b) Prakrit

c) Sanskrit

d) Tamil

Ans: a) Pali

The Jataka tales are a voluminous body of literature native to India concerning the previous births of Gautama Buddha in both human and animal form. The future buddha may appear as a king, an outcast, a god, an elephant-bu, in whatever form, he exhibits some virtue that the tale thereby inculates. Often, Jataka tales include an extensive cast of characters who interacts and get into various kinds of trouble -whereupon the buddha character intervenes to resolve all the problems and bring about a happy ending. In Theravada Buddhism, the Jatakas are a textual division of the Pali Canon, included in the Khuddaka Nikaya of the Sutta Pitaka.

 

5. Mahavira was born at ______

a) Vaisali

b) Pataliputra

c) Bihar

d) Gaya

Ans: a) Vaisali

Mahavira, also known as Vardhamana, was the twenty-fourth Tirthankara who revived Jainism. He expounded the spiritual, Philosophical, and ethical teachings of the previous Tirthankaras from the remote pre-Vedic era. In the Jain tradition, it is believed that Mahavira was born in the early part of the 6th century BC into a royal Kshatriya Jain family in present-day Bihar, India. He abandoned all worldly possessions at the age of 30 and left home in pursuit of spiritual awakening, becoming an ascetic. Mahavira practiced intense meditation and severe austerities for 12 years, after which he is believed to have attained Kevala Jnana. He preached for 30 years and is believed by Jains to have attained moksha in the 6th century BC, although the year varies by sect.

 

6. The Dandi march of Gandhi from Sabarmati Ashram took is place on…

a) 12th March 1930

b) 12th March 1931

c) 12th March 1932

d) 12th March 1933

Ans: a) 12th March 1930

The Salt March, also known as the Salt Satyagraha, Dandi March, and the Dandi Satyagraha, was an act of nonviolent civil disobedience in colonial India led by Mohandas Karamchand Gandhi. The 24-day march lasted from 12 March 1930 to 6 April 1930 as a direct action campaign of tax resistance and nonviolent protest against the British salt monopoly. Mahatma Gandhi started this march with 78 of his trusted volunteers. Walking ten miles a day for 24 days, the march spanned over 240 miles (384 km) to Dandi, which was called Navsari at the time. Growing numbers of Indians joined them along the way. When Gandhi broke the salt laws at 6:30 am on 6 April 1930, it sparked large-scale acts of civil disobedience against the British Raj salt laws by millions of Indians.

 

7. Which is called the queen of hill stations?

a) Shimla

b) Kodaikanal

c) Kashmir

d) Ootacamund/ Mussoorie

Ans: d) Ootacamund/ Mussoorie

In North India: Mussoorie, Popularly known as the Queen of Hills, this charming hill station, 34 km from Dehradun is situated at an altitude of 2003 mts( +6500 ft) in the Garhwal hills, above sea level. Mussorie is one of the best beautiful hill stations in India and the most frequently visited.

In South India: This refers to Ooty

 

8. Which one of the following is correctly matched?

a) 1905 – Poono pact

b) 1935 – IInd Round table conference

c) 1947 – India’s Independence Act

d) 1950 – Simon Commission

Ans: c) 1947 – India’s

The 1947 Indian Independence Act is an Act of the Parliament of the United Kingdom that partitioned British India into the two new independent dominions of India and Pakistan. The Act received royal assent on 18 July 1947, and thus India and Pakistan, comprising West and East regions, came into being on 15 August.

independence Act

 

9. Ramsay McDonald gave his famous communal award on…

a) 16th August 1932

b) 16th August 1935

c) 16th August 1937

d) 16th August 1947

Ans: a) 16th August 1932

James Ramsay MacDonald FRS was a Scottish statesman who was the first Labour Party politician to become Prime Minister of the United Kingdom, leading minority labor governments for nine months in 1924 and then in 1929-31

 

10. Tiruppur Kumaran was a

a) Representative of Arcot Navab

b) Representative of Tippu Sulthan

c) Freedom fighter of Tamil Naidu

d) Member of. legislative assembly

Ans: c) Freedom fighter of Tamil Naidu.

Kumaran is also known as Tiruppur Kumaran was an Indian revolutionary who participated in the Indian independence movement. Kumaran was born in Chennimalai in Madras Presidency. British India from sengunthar Mudaliar community. He founded the Desa Bandhu youth association and led protests against the British.

These are some are important GK About India which we especially find for you guys…

Also-Read: Top 50+ Sports GK Questions and Answers


Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: