Skip to content

20+ Basic Interview Questions on Manual Testing

Here we can create a list of Interview questions on Manual Testing. Manual Testing is also known as Software Testing. There are some recently asked interview questions for freshers.

Interview Questions On Manual Testing

1. What is Validation in Software Testing?

Validation is the process of whether we are building the right product that i.e., to validate the product which we have developed is right or not. Activities involved in this are Testing the software application.


2. What is Load Testing?

Ans: It is to verify that the system/application can handle the expected numbers of transactions and to verify the system/application behavior under both normal and peak load conditions.


4. What is Dynamic Testing?

Ans: Dynamic Testing involves the execution of code. It validates the output with the expected outcome.


5. What is Compatibility Testing?

Ans:  It is to deploy and check whether the application is working as expected in a different combination of environmental components.


6. List out Test Deliverables?

Ans:

  • Test Strategy
  • Test Plan
  • Effort Estimation Report
  • Test Scenarios
  • Test Cases/Scripts
  • Test Data
  • Requirement Traceability Matrix (RTM)
  • Defect Report/Bug report
  • Graphs and Metrics
  • Test Summary report
  • Test Incident Report
  • Test Closure Report
  • Release Note
  • Installation/configuration guide
  • User Guide
  • Test Status Report
  • Weekly Status Report(Project manager to client)

7. What is Volume Testing?

Ans: It is to verify the system/application can handle a large amount of data.


8. What is the maximum length of the test case we can write?
Answer: We can’t say exactly test case length, it depends on functionality.


9. What is internationalization Testing?
Answer: Software Internationalization is the process of developing software products independent from cultural norms, language, or other specific attributes of a market.


10. What is Bug life cycle?
Answer: New: when the tester reports a defect
Open: when the developer accepts that it is a bug or if the developer rejects the defect, then the status is turned into Rejected

Fixed: when the developer makes changes to the code to rectify the bug…

Close/Reopen: when tester tests it again. If the expected result has shown up, it is turned into Closed and if the problem persists again, reopen.

Interview Questions On Manual Testing

Interview Questions On Manual Testing

11. What is a Smoke test? Do you use any automation tool for smoke testing?
Answer: Testing the application whether it performing its basic functions properly or not so that the test team can go ahead with the application. Definitely can use it.


12. When a bug is found, what is the first action?
Answer: Report it in the bug tracking tool.


13. Advantages of automation over manual testing?
Answer: Time-saving, resource, and money.


14. What is the Testing environment in your company, means how the testing process start?
Answer: The testing process is going as follows:
Quality assurance unit
Quality assurance manager
Test lead
Test engineer


15. What is a Use case?
Answer: A simple flow between the end-user and the system. It contains preconditions, postconditions, normal flows, and exceptions. It is done by Team Lead/Test Lead/Tester.


16. How you are breaking down the project among team members?
Answer: It can depend on the following cases:
1) Number of modules
2) Number of team members
3) Complexity of the Project
4) Time Duration of the project
5) Team member’s experience etc…


17. What are the differences between these three words Error, Defect, and Bug?
Answer: Error: The deviation from the required logic, syntax, or standards/ethics is called an error.
There are three types of error. They are:
Syntax error (This is due to deviation from the syntax of the language that is supposed to follow).
Logical error (This is due to deviation from the logic of the program what is supposed to follow).
Execution error (This generally happens when you are executing the same program, that time you get it.).
Defect: When an error is found by the test engineer (testing department) then it is called a defect.
Bug: if the defect is agreed upon by the developer then it converts into a bug, which has to fix by the developer or post pond to the next version.


18. There are two sand clocks(timers) one complete totally in 7 minutes and the other in 9-minutes we have to calculate with these timers and bang the bell after completion of 11- minutes!plz, give me the solution.
Answer:

1. Start both clocks.
2. When 7 min clock complete, turn it so that it restarts.
3. When 9 min clock finishes, turn 7 min clocks (It has 2 minutes only).
4. When 7 min clock finishes, 11 min complete.


19. What are the technical reviews?
Answer: For each document, it should be reviewed. Technical Review in the sense, for each screen, the developer will write a Technical Specification. It should be reviewed by the developer and tester. There are functional specification review, unit test case review and code review, etc.


20. Explain the ETVX concept?
Answer:

E- Entry Criteria
T- Task
V- Validation
X- Exit Criteria

ENTRY CRITERIA: Input with a condition attached.
e.g. Approved SRS document is the entry criteria for the design phase.
TASK: Procedures.
e.g. Preparation of HLD, LLD, etc.

VALIDATION: Building quality & Verification activities
e.g. Technical reviews

EXIT CRITERIA: Output with a condition attached.
e.g Approved design document
It is important to follow the ETVX concept for all phases in SDLC.

Interview Questions On Manual Testing

Interview Questions On Manual Testing

21. What are the main bugs which were identified by you and that how many are considered real bugs?
Answer: If you take one screen, let’s say, it has got 50 Test conditions, out of which, I have identified 5 defects that are failed. I should give a description of the defect, severity, and defect classification. All the defects will be considered. Defect Classification is:
GRP: Graphical Representation
LOG: Logical Error
DSN: Design Error
STD: Standard Error
TST: Wrong Test case
TYP: Typographical Error (Cosmetic Error).


22. Password is having 6 digit alphanumeric then what are the possible input conditions?
Answer: Including special characters also Possible input conditions are:
1) Input password as = 6abcde (ie number first)
2) Input password as = abcde8 (ie character first)
3) Input password as = 123456 (all numbers)
4) Input password as = abcdef (all characters).
5) Input password less than 6 digits.
6) Input password greater than 6 digits
7) Input password as special characters
8) Input password in CAPITAL ie uppercase
9) Input password including space
10) (SPACE) followed by alphabets /numerical /alphanumerical/


23. Explain agile testing?
Answer: Agile testing is used whenever customer requirements are changing dynamically.
If we have no SRS, BRS but we have test cases do you execute the test cases blindly or do you follow any other process.<br>
A test case would have detailed steps of what the application is supposed to do.
1) Functionality of application.
2) In addition you can refer to Backend, is mean look into the Database. To gain more knowledge of the application.


If you have any doubt related to these interview questions on Manual Testing ask me in the comment section.

Also-Read: 30+ Frequently asked Interview Questions on Java

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: