Skip to content

Top 40 Physics General Knowledge Questions and Answers

Here I am providing Top 40 physics General Knowledge questions and answers for class 9, class 10, class 11, and class 12. After that, we take the basic test for the students who check their knowledge of physics.

Physics General Knowledge Questions and Answers Class 9

Physics MCQ Questions and Answers Class 9

Physics General Knowledge Questions and Answers Class 9

1. A body is an equilibrium when its:

a) Acceleration is Zero

b) Speed is uniform

c) Speed and acceleration are uniform

Ans: a) Acceleration is Zero

2. Which one of the following converts lights energy into electrical energy.

a) Electric Bulb

b) Photocell

c) Electric Cell

Ans: b) Photocell

3. By dividing the displacement of a moving body with time, we obtain.

a) Velocity

b) Acceleration

c) Speed

Ans: a) Velocity

4. Earths gravitational force of attraction vanishes at:

a) 6400 km

b) Infinity

c) 42300 km

Ans: b) Infinity

5. A measuring cylinder is used to measure.

a) mass

b) area

c) Volume

Ans: c) Volume

6. A ball is thrown vertically upward. Its velocity at the highest point is:

a) speed

b) distance

c) velocity

Ans: b) Distance

7. Which of the following material lovers friction when pushed between metal plates?

a) Water

b) Air

c) Oil

Ans: c) Oil

8. Which of the following is a vector quantity?

a) Displacement

b) Distance

c) Speed

Ans: a) Displacement

9. Which of the following is the unit of momentum?

a) Nm

b) Ns^-1

c) Ns

Ans: b) Ns^-1

10. The energy stored in a dam is

a) Electric energy

b) Potential energy

c) Kinetic energy

Ans: b) Potential Energy

Physics General Knowledge Questions and Answers Class 10

Physics MCQ Questions and Answers Class 10

Physics General Knowledge Questions and Answers Class 10

1. Capacitance is defined as.

a) Vc

b) Q/V

c) QV

Ans: b) Q/V

2. Waves transfer.

a) Energy

b) Frequency

c) Wave Length

Ans: a) Energy

3. How does sound travel from its source to your ear?

a) By changes in air pressure

b) By infrared waves

c) By electromagnetic waves

Ans: a) By changes in air pressure

4. The output of a NAND gate is 0 when

a) Both of its inputs are 0

b) Both of its inputs are 1

c) Any of its inputs 0

Ans: b) Both of its inputs are 1

5. The intensity of the rustle of leaves is:

a) 0 dB

b) 100 dB

c) 10 dB

Ans: c) 10 db

6. An electric current in conductors is due to the flow of

a) Free electrons

b) Positive ions

c) Negative ions

Ans: a) Free electrons

7. Which is an example of a longitudinal wave?

a) Sound wave

b) Lightwave

c) Radio wave

Ans: a) Sound wave

8. Isotopes are atoms of the same element with different?

a) Atomic number

b) Atomic mass

c) Number of protons

Ans: b) Atomic Mass

9. When water waves enter the religion of shallow water their wavelength?

a) Increases

b) Remains Same

C) Decreases

Ans: c) Decreases

10. The particles emitted from a hot cathode surface are

a) Positive ions

b) Negative ions

c) Electrons

Ans: c) Electrons

Physics General Knowledge Questions and Answers Class 11

Physics MCQ Questions and Answers Class 11

Physics General Knowledge Questions and Answers Class 11

1. Which of the following force is not a fundamental force in nature?

a) Gravitational Force

b) Electromagnetic force

c) Strong nuclear force

Ans: a) Gravitational Force

2. The product of force and displacement is called-

a) Energy

b) Work

c) Power

Ans: a) Work

3. The rate of change in velocity with time is called-

a) Displacement

b) Acceleration

c) Velocity

Ans: b) Acceleration

4. Odometer measures-

a) Speed

b) Time

c) Distance

Ans: c) Distance

5. Moment of linear-momentum is-

a) Couple

b) Angular-Momentum

c) Impulse

Ans: b) Angular-Momentum

6. The unit of the radius of gyration is-

a) Kg m

b) kg

c) m

Ans: c) m

7. Kepler’s first law is known as-

a) Law of orbits

b) Law of areas

c) Law of periods

Ans: a) Law of orbits

8. Gravitational force depends on-

a) Electric Charge

b) Electric Current

c) Mass

Ans: c) Mass

9. Sound waves travel fastest in-

a) Solid

b) Liquids

c) Gases

Ans: a) Solid

10. Velocity of sound in a gas is independent of-

a) Temperature

b) Pressure of gas

c) Humidity

Ans: b) pressure of gas

Physics General Knowledge Questions and Answers Class 12

Physics MCQ Questions and Answers Class 12

Physics General Knowledge Questions and Answers Class 12

1. Semiconductor diodes are called:

a) Ohmic

b) Non-Ohmic

c) Both a & b

Ans: b) Non Ohmic

2. The internal resistance of a capacitor is called:

a) Impedance

b) Resistance

c) Reactance

Ans: c) Reactance

3. Charge on an atom is:

a) Positive

b) Negative

c) Neutral

Ans: c) Neutral

4. The product of resistance and conductance is:

a) 1

b) Resistivity

c) conductance

d) Zero

Ans: a) 1

5. Commulator was invented in

a) 1834

b) 1856

c) 1830

Ans: a) 1834

6. Electron volt is unit of:

a) Chemical Energy

b) Potential Energy

c) Nuclear Energy

Ans: c) Nuclear Energy

7. On the use of a single p-n junction semiconductor in an electrical circuit is a

a) Transistor

b) Rectifier

c) Battery

Ans: b) Rectifier

8. In force in the direction of the velocity of conductor, then induced current is directed-

a) Anti Clockwise

b) Clockwise

c) At equilibrium

Ans: a) Anti Clockwise

8. Which one has a greater cone of impurity among all:

a) Emitter

b) Base

c) Collector

Ans: c) Collector

9. The conventional current is due to the flow of

a) Atom and molecules

b) Positive Charge

c) Negative Charge

Ans: b) Positive Charge

10. Natural rubber is an example of:

a) Amorphous Solids

b) Crystalline Solids

c) Polymeric Solids

Ans: c) Polymeric Solids

Test on Physics General Knowledge Questions

Physics MCQ Questions and Answers Class 10

Test on Physics General Knowledge Questions 

Test your knowledge of these basic physics General Knowledge questions and answers. Before you check any of the answers. You can write your answers on paper else remember them. Let’s start…

1. Cobalt 60 is used in medicine and is an intense source of

a) Neutrons

b) Alpha particle

c) Gamma Rays

Ans: c) Gamma Rays

2. An electric oscillator is a?

a) LC Circuit

b) Diode circuit

c) Transformer

Ans: a) LC Circuit

3. F.M Stands for?

a) Frequency Modulation

b) Frequency metal

c) frequency member

Ans: a) Frequency Modulation

4. Geostationary satellite completes one rotation around the earth in?

a) 3 hours

b) 12 hours

c) 24 hours

Ans: c) 24 hours

5. Dimension of solid angle is,

a) 1

b) 0

c) M

Ans: a) 1

Hope you all are doing great on these physics General Knowledge questions

Also-Read:

Top 100+ General Knowledge Questions and Answers

50+ Basic General Science General Knowledge Questions

Best 30+ Chemistry General Knowledge Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: