Skip to content

Top 50+ Basic Sports General Knowledge Questions and Answer

As we know sport is very important in our life and Sports general knowledge questions are asked in many exams. Here we provide Basic sports general knowledge questions and answers which will help you to improve your knowledge of sports.

Sports General Knowledge Questions and Answers on Cricket

Sports Gk Questions and Answers on Cricket

Sports General Knowledge Questions and Answers on Cricket

1. Which cricket team has won the most ICC cricket world cup titles?

a) Australia

b) India

c) England

d) Sri Lanka

Ans: a) Australia

2. Which of the following country has hosted the ICC world cup most times?

a) India

b) Australia

c) England

d) New Zealand

Ans: c) England

3. When was the first ICC cricket world cup started?

a) 1974

b) 1986

c) 1975

d) 1991

Ans: c) 1975

4. First Indian cricketer who had taken hat-trick wicket in Test cricket?

a) Harbhajan Singh

b) Anil Kumble

c) Irfan Pathan

d) Ishant Sharma

Ans: a) Harbhajan Singh

5. Cricketer who had taken hat-trick wickets in the first over of a Test match?

a) Harbhajan Singh

b) Anil Kumble

c) Rohit Sharma

d) Irfan Pathan

Ans: d) Irfan Pathan

6. Which cricketer had scored the highest individual score in first-class cricket?

a) Rohit Sharma

b) Sachin Tendulkar

c) Brain Lara

d) M Hayden

Ans: c) Brain Lara

7. Which cricketer had scored the highest individual score in first-class cricket?

a) Sachin Tendulkar

b) Rohit Sharma

c) Virat Kholi

d) Brain Lara

Ans: b) Rohit Sharma

8. Which cricketer had scored most centuries in first-class cricket?

a) AB de Villiers

b) David Warner

c) J Roy

d) Virat Kholi

Ans: a) AB de Villers

9. Which cricketer has taken the most catches in ODI matches?

a) R Jadeja

b) Mahela Jayawardene

c) Brendon McCullum

d) Sachin Tendulkar

Ans: b) Mahela Jayawardane

10. Which cricketer had scored the fastest century in Test cricket?

a) Brendon McCullum

b) V Shewag

c) B Lara

d) Mahela Jayawardene

Ans: a) Brendon McCullum

Sports General Knowledge Questions And Answers on Football

Sports GK Questions And Answers on Football

Sports General Knowledge Questions And Answers on Football

1. Brazil has the most number of world cup titles to its credit. How many times has it won the world cup so far?

a) 5

b) 6

c) 4

d) 3

Ans: a) 5

2. In which year was the football world cup held for the first time?

a) 1936

b) 1940

c) 1930

d) 1952

Ans: c) 1930

3. In which year did France win the world cup earlier?

a) 1997

b) 1998

c) 1999

d) 2000

Ans: b) 1998

4. Which team was awarded the FIFA fair play award at the world cup 2018 tournament?

a) Brazil

b) Germany

c) Argentina

d) Spain

Ans: d) Spain

5. Who of the following was awarded the Golden Ball or the best player award at the 2014 FIFA world cup?

a) Lionel Messi

b) Cristiano Ronaldo

c) Neymar

d) Rooni

Ans: a) Lionel Messi

6. Which team scored the highest number of goals at the FIFA world cup 2018?

a) Germany

b) Belgium

c) France

d) Brazil

Ans: b) Belgium

7. Which of the following is not a football club?

a) Chelsea

b) Arsenal

c) Monte Carlo

d) Manchester United

Ans: c) Monte Carlo

8. Brazil beat which country 2-0 in the 2002 world cup final?

a) Germany

b) France

c) Argentina

d) Arsenal

Ans: a) Germany

9. Which of the following footballer has a record of highest goal scorer for a single club?

a) Pele

b) Lionel Messi

c) Fernando Peyrot’s

d) Gered Muller

Ans: b) Lionel Messi

10. Who won the BallonD or of 2014?

a) Lionel Messi

b) Pele

C) Cristiano Ronaldo

d) Neymar

Ans: c) Cristiano Ronaldo

Sports General Knowledge Questions and Answers on Badminton

Sports Gk Questions and Answers on Badminton

Sports General Knowledge Questions and Answers on Badminton

1. What is the least amount of points a player must lead by to win the match?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: b) 2

2. When was Badminton first included in the Olympic games in men’s singles and women’s singles?

a) 1992

b) 1993

c) 1994

d) 1995

Ans: a) 1992

3. Which country won the first uber cup?

a) India

b) the USA

c) China

d) Italy

Ans: b) the USA

4. What is the length of a Badminton racket?

a) 23 inches

b) 24 inches

c) 25 inches

d) 26 inches

Ans: d) 26 inches

5. What does IBF stand for?

a) International Badminton Club

b) Italian Badminton Club

c) Indian Badminton Club

d) Indore Badminton Club

Ans: a) International Badminton Club

6. What year did Badminton officially become an Olympic sport?

a) 1973

b) 1972

c) 1965

d) 1967

Ans: b) 1972

7. How many feathers are there in a standard shuttlecock?

a) Fourteen

b) Fifteen

c) Sixteen

d) Seventeen

Ans: c) Sixteen

8.  Which country holds the record for the most number of Thomas cup wins?

a) China

b) India

c) Italian

d) Indonesia

Ans: d) Indonesia

9. When was Badminton Included first in the Asian Game?

a) In 1974 at Teheran

b) In 1973 at Teheran

c) In 1972 at Teheran

d) In 1975 at Teheran

Ans: a) In 1974 at Teheran

10. What is the height of the center of the Badminton net?

a) Four Feet

b) Three Feet

c) Five Feet

d) Six Feet

Ans: c) Five Feet

Sports General Knowledge Questions and Answers on Hockey

Sports GK Questions and Answers on Hockey

Sports General Knowledge Questions and Answers on Hockey

1. the total number of players playing on the pitch in a hockey match is?

a) 11

b) 16

c) 22

d) 0

Ans: c) 22

2. The dimensions of a Hockey field are?

a) 91.4m * 55m

b) 55m * 86m

c) 87m * 46m

d) 91m * 64m

Ans: a) 91.4m * 55m

3. Each half in a hockey game consist of?

a) 45 minutes

b) 35 minutes

c) 90 minutes

d) 20 minutes

Ans: b) 35 minutes

4. How long is the half break between two halves of a hockey match?

a) 5 min

b) 15 min

c) 10 min

d) 20 min

Ans: a) 5 minute

5. Which nation has the most Olympics Gold medals in hockey with 8 medals?

a) Pakistan

b) England

c) India

d) Italian

Ans: c) India

6. How many players are on the field for each team in an official field hockey match?

a) 12

b) 11

c) 22

d) 16

Ans: b) 11

7. How many times can a team sub-out players?

a) 1

b) 2

c) 3

d) Unlimited Times

Ans: d) Unlimited Times

8. Which team set a record for the highest ever score in a world cup finals match beating South Africa 12-0?

a) Australia

b) India

c) Pakistan

d) England

Ans: a) Australia

9. How many teams participated in the tournament?

a) 11

b) 12

c) 14

d) 16

Ans: b) 12

10. Since 1971 when the inaugural tournament was played, only 2 teams had won the tournament as hosts, who were they?

a) Netherland and Australia

b) Germany and India

c) Netherland and Germany

d) India and Australia

Ans: c) Netherland and Germany

Sports General Knowledge Questions and Answers on Volleyball

Sports GK Questions and Answers on Volleyball

Sports General Knowledge Questions and Answers on Volleyball

1. How many players are there on a Volleyball Team?

a) 11

b) 6

c) 15

d) 22

Ans: b) 6

2. When was beach volleyball introduced in the Olympics?

a) Atlanta Olympics, 1996

b) Atlanta Olympics, 1997

c) Atlanta Olympics, 1998

d) Atlanta Olympics, 1999

Ans: a) Atlanta Olympics, 1996

3. Who won the title in the first Asian championship?

a) Australia

b) India

c) Japan

d) Brazil

Ans: b) India

4. Who was the Olympic Champion (women’s) in 1988, Seoul?

a) India

b) Russia

c) Brazil

d) Germany

Ans: b) Germany

5. Who was the winner of the 2008 Beijing men’s Olympics winner?

a) Russia

b) Germany

c) China

d) Brazil

Ans: d) Brazil

6. How many players are on the court at one time?

a) 6

b) 12

c) 18

d) 22

Ans: b) 12

Sports General Knowledge Questions and Answers on Basketball

Sports GK Questions and Answers on Basketball

Sports General Knowledge Questions and Answers on Basketball

1. Who invented the Game of Basketball?

a) Dr. James Naismith

b) James Franklin

c) Andrew grey

d) Dr. Thomas Kristin

Ans: a) Dr. James Naismith

2. What is the diameter of the Basket in the Game of Basketball?

a) 45 cm

b) 45.7 cm

c) 45 m

d) 45.7 m

Ans: b)45.7 cm

3. Who is the tallest International Basketball player ball team in the USA?

a) Mathew Garlin

b) James Franks

c) Juliana Semenova

d) Sumoyo Krist

Ans: c) Juliana Semenova 7 feet 2 inches

4. In which country Basketball is the National Game?

a) Australia

b) South Africa

c) West Indies

d) the U.S.A

Ans: d) the U.S.A

5. When was women’s Basketball included in the Olympics?

a) 1975

b) 1976

c) 1977

d) 1978

Ans: b) 1976

6. What was the measurement of the court?

a) 94 * 50 ft

b) 94 * 60 ft

c) 50 * 62 ft

d) 75 * 75 ft

Ans: a) 94 * 50 ft

7. What is the radius of the Centre Circle?

a) 2 meter

B) 4 meter

c) 1.80 meter

d) 2.80 meter

Ans: c) 1.80 meter

8. What is the weight of a Basketball?

a) 500 gram

b) 600 gram

c) 700 gram

d) 250 gram

Ans: b) 600 gram

9. How many substitutes allowed in Basketball?

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

Ans: d) 7

10. Which country won the women’s Basketball Gold in the 2004 Olympics?

a) the USA

b) Russia

c) Germany

d) China

Ans: a) The USA

Sports General Knowledge Questions and Answers on Table Tennis

Sports GK Questions and Answers on Table Tennis

Sports General Knowledge Questions and Answers on Table Tennis

1. What is the size of the Table Tennis playing surface?

a) 9 ft * 4 ft

b) 9 ft * 5 ft

Ans: 9 ft * 5 ft height should be 2 1/2 ft from the ground

2. What is the modern name of the Ping-Pong Game?

a) Table Tennis

b) Pong-Ping

Ans: a) Table Tennis

3. How many times did hungry win the Swathing Cup till 1987?

a) 12 times

b) 10 times

Ans: a) 12 times

4. Which country has claimed the Swathing Cup nine times during 1961-1986?

a) China

b) Germany

Ans: a) China

5. When was Table Tennis included in the Asian Games?

a) In 1958 at Tokyo

b) In 1960 at Tokyo

Ans: In 1958 at Tokyo

6. What is the height of the Table Tennis Net?

a) 4 inches

b) 6 inches

Ans: b) 6 inches

7. What is the weight of a Table Tennis ball?

a) 37 to 39 grams

b) 50 to 54 grams

Ans: a) 37 to 39 grams

8. What is the gap between the two world championships?

a) Two years

b) Three years

Ans: a) Two years

9. Which team won the maximum number of medals in the 2008 Olympics?

a) Germany

b) China

Ans: b) China

10. Who is the women singles champion?

a) Zhang Yining

b) Yuan Yin

Ans: a) Zhang Yining (China)

Sports General Knowledge Questions and Answers on Golf

Sports GK Questions and Answers on Golf

Sports General Knowledge Questions and Answers on Golf

1. What is meant by Tee – off in golf?

a) The starting of the game

b) The ending of the game

Ans: a) The starting of the game

2. How many rounds of stroke play are there in most of the major professional championships?

a) four

b) six

Ans: a) four

3. In which year was the first world cup competition(formerly the Canada cup) held?

a) 1955

b) 1953

Ans: b) 1953

4.  Which country has won the world cup most times?

a) China

b) The USA

Ans: b) The USA – 15 Victories between 1955 to 1979

5. Which country Golf is the National game?

a) Scotland

b) The USA

Ans: a) Scotland

6. How many holes are there in a full-size Golf course?

a) 16

b) 18

Ans: b) 18

7. Who won the 2000 pgs champion of Golf?

a) Tiger Woods

b) Tiger Shade

Ans: a) Tiger Wood

8. Which country won the Ryder cup most of the time?

a) USA

b) Scotland

Ans: a) USA(24 times)

9. Who was the first Golf enthusiast in the white house?

a) President William Howard Taft

b) Kane Williamson Taft

Ans: a) President William Howard Taft

10. When was the United States open championship Inaugurated?

a) 1934

b) 1946

Ans: a) 1934

Sports General Knowledge Questions and Answers on Boxing

Sports GK Questions and Answers on Boxing

Sports General Knowledge Questions and Answers on Boxing

1. What boxing weight class is limited to 190 pounds?

a) Heavyweight

b) Cruiserweight

Ans: b) Cruiserweight

2. What year in the 1970s was Muhammad Ali last as a heavyweight champ?

a) 1979

b) 1975

Ans: a) 1979

3. How many weight classes are there since the 1984 Olympics? Which were they?

a) 12 categories

b) 10 categories

Ans: a) 12 categories

4. Who was known as Louisville Lip?

a) Muhammad Ali

b) Mike Tyson

Ans: a) Muhammad Ali

5. Who was known as the Kentucky Rosebud?

a) Primo camera

b) Walter Edgerton

Ans: b) Walter Edgerton

6. Who was known as the Durable Dane?

a) Oscar Mathew Battling Nelson

b) George Dixon of Canada

Ans: a) Oscar Mathew Battling Nelson

7. Who was known as the little chocolate?

a) Primo camera

b) George Dixon of Canada

Ans: b) George Dixon of canada

8. Who was known as the Brown Bomber?

a) Walter Edgerton

b) Joe Louis of USA

Ans: b) Joe Louis of USA

9. Who received a reported $25 million for a 1995 boxing match that lasted 89 seconds?

a) Mike Tyson

b) Muhammad Ali

Ans: a) Mike Tyson

10. In which year was the World Amateur Boxing Championship instituted?

a) 1975

b) 1974

Ans: b) 1974

Also-Read: Top 100+ Basic General Knowledge Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: